Onderhoud van een preparaat
Zet het preparaat niet in vochtige ruimtes zoals badkamers of serres of in hele donkere ruimtes zoals zolders.
Zet het preparaat niet in een ruimte waar wordt gerookt om nicotineaanslag te voorkomen of dicht in de buurt van de keuken in verband met vetaanslag.
Zet het preparaat niet in direct zonlicht, de kleuren zullen daardoor lichter worden.
Voorkom aanraking van het preparaat ivm vet van je handen.
Een preparaat is niet bedoeld om iets aan te verbuigen, als je bijvoorbeeld de kop probeert te draaien zal het preparaat breken.
Houd het stuk altijd vast aan de onderkant bij verplaatsing.
Gebruik een zachte kwast of plumeau om het preparaat af te stoffen. Veeg nooit tegen de veren in.
Zoogdieren kun je met lucht het stof eruit blazen.
Als je stof wilt voorkomen is het altijd een goed idee om het preparaat onder een stolp of in een vitrine te plaatsen.
Zorg ervoor dat uw preparaat buiten bereik van honden en katten staan. Ze vinden het vaak reuze interessant en het zal niet de eerste keer zijn dat een preparaat eindigt als kauwspeelgoed.
Mijn opgezette vogels worden met een anti-insectenmiddel behandeld. Dit is uiteraard geen 100% bescherming omdat dit op den duur uitwerkt. Motten en museumkever zorgen vaak voor schade aan verzamelingen.
Motjes zijn namelijk naast kleding, ook geïnteresseerd in veren en haren (keratine). Dus als je vaak motten in huis ziet, wees dan extra bedacht op schade aan preparaten in huis.
Vraatschade van insecten kun je herkennen aan ‘hoopjes zaagsel‘ die onder het preparaat liggen. Ook verliezen ze veren/haren op de aangetaste plekken, dit merk je vaak pas als je het preparaat afstoft of beweegt. Ook kun je vervellingen van de larve vinden op je preparaat.
Je kunt je verzameling jaarlijks behandelen met een spray tegen vliegende insecten. (Houd de spray op een afstand) en vernevel over de preparaten (buiten).
Ga je voor langere periode weg en kun je je verzameling niet controleren dan is het een idee om mottenballen te verspreiden bij de preparaten.
Heb je een antiek of tweedehands preparaat aangeschaft, check deze goed op vraatschade! Loslatende haren/veren zijn meestal geen goed teken.
Heb je ondanks alle goede zorgen toch insecten in je preparaten check dan goed welke je verdenkt en vries deze voor 1 week in op -18 graden. De larven en eitjes sterven hierdoor. Bewaar de veren die losgelaten hebben en neem contact op met een preparateur.
Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het preparaat. Mocht er iets voorvallen buiten jouw schuld dan geef ik tot 14 dagen garantie en kijken we samen naar een passende oplossing.